A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Ličkanje koruze

2022-10-10T15:02:36+02:00

Ličkanje, slačenje ali kožuhanje koruze je bilo nekoč eno najpomembnejših jesenskih opravil na kmetiji.

Tudi v našem domu obujamo tradicijo, zato smo k temu prijetnemu običaju povabili naše stanovalce.

Naši stanovalci so se ob ličkanju spomnili dogodkov izpred mnogih let. Kot povedo, je bilo ličkanje tudi dogodek, kjer so kot fantje lahko nagajali dekletom, si pripovedovali strašljive zgodbe, zaplesali in kjer so se pogosto prvič zaljubili.

Na našem kožuhanju je bilo zelo zabavno. Pričakala sta nas delovna terapevtka Sanja in Matjaž, ki v domu skrbita za pester program skupinskih aktivnosti. Kot dobra gospodarja na kmetiji sta poskrbela za jedačo, pijačo in prijetno vzdušje pri kmečkem opravilu. Ponudila sta nam vino in grozdni sirup, prav tako pa smo se okrepčali s kruhom, na katerega smo na debelo namazali zaseko, nanjo potrosili čebulo in čez polili bučno olje.

Pridružila se nam je tudi direktorica doma, mag. Nina Mažgon, ter prisluhnila stanovalcem, ki so ji pripovedovali o svojem počutju v domu.

Pridne roke naših stanovalcev so hitro praznile velik kup koruze, vezale storže v pare in jih nato obesile na naš kozolec, da je tako postal še lepši. Kot vedno je za dobro glasbo poskrbel naš stanovalec g. Stropnik, ki je raztegnil meh harmonike, skupaj pa smo zapeli in zaplesali.

Skip to content