A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Utrinki iz doma

2020-05-19T11:23:02+02:00

»V času trenutne epidemiološke situacije, povezane s COVID-19, je gibanje ključnega pomena za ohranjanje zdravja in kakovosti življenja vsakega posameznika, tudi starejših oseb. Redna telesna dejavnost starejšim omogoča ohranjanje mobilnosti, ki je eden izmed glavnih pogojev za ohranjanje tako telesnih, kot tudi duševnih funkcij. Ker je pomembno, da naši oskrbovanci ostanejo telesno aktivni, se pri nas v domu v tem času izvajajo vadbe, ki so seveda prilagojene manjšim skupinam, in vadbe na prostem, kjer se lažje ohranja razdalja med oskrbovanci. Izvaja se tudi telovadba na domskih fitnes napravah in domski gibalni poti. Prav tako s prilagoditvami se izvaja fizioterapija individualno po sobah.«

Tako pove domski fizioterapevt Žan Videčnik, ki dnevno vodi skupinsko fizioterapijo, podaja navodila za strokovno obravnavo osebju in spodbuja stanovalce, da leta in gibalna oviranost ne smejo biti ovira, da naredimo nekaj zase.  Ga. Anemarija, ki ne zamudi nobene skupinske fizioterapije, pove: »V domu sem tretje leto. Ko sem prišla v dom, so mi prikazali veliko različnih dejavnosti. Bila sem na berglah, zato sem se začela udeleževati telovadbe, prav tako sem redno kolesarila na kolesu v prostoru fizioterapije, saj sem »ugotovila«, da je zame gibanje koristno. Imamo zelo aktivnega fizioterapevta Žana, ki se res trudi z nami. Zelo je vesel, če se udeležimo aktivnosti v čim večjem številu.«

Od samega začetka pojavljanja okužb v Sloveniji smo se v domu držali vseh navodil in ukrepov, da bi preprečili vnos in širjenje okužbe. Vendar stanovalci potrebujejo gibanje in topli dnevi so nam omogočili, da stanovalci izkoristijo domski park za udeležbo na skupinskih fizioterapijah in druženje. Prav tako na svežem zraku pod vodenjem Matjaža Vebra kegljajo in kakšno zapojejo, da jih slišijo tudi tisti, ki se skupinskih aktivnostih niso udeležili.

Domski park je v toplih pomladnih dnevih zacvetel in povabil stanovalce na sprehod. Tako kot mnogi drugi se dnevno skozi park sprehodita vedno nasmejani in pozitivni ga. Katarina Kotnik, ki bo kmalu praznovala svoj 101. rojstni dan, in ga. Angelina Pinter.

G. Franc Plajhner, ki se je aktivno ukvarjal s športom in ki si življenja brez športa ter gibanja ne more predstavljati, pa na klopcah v parku potelovadi.

Zasluga, da je v našem parku tako veselo, gre našemu stanovalcu g. Marjanu Stropniku, ki dnevno raztegne meh svoje harmonike v parku ali na recepciji doma.

Ga. Jožefa Ojstrež vsak dan kolesari in po besedah fizioterapevta Žana mora paziti, da ne prikolesari v drugo občino.

»V Domu starejših Vojnik prebivam od leta 2011. V hiši sem ostala sama in kot invalidu prve kategorije mi je bilo težko. V domu sem se kar kmalu vživela, dobila še nove prijatelje, skratka, dogajalo se je veliko lepega, ustvarjalnega, pa tudi kaj neprijetnega. Zaradi pogostih vnetjih, močne osteoporoze in dveh počenih vretenc hrbtenice sem paraplegik na vozičku in potrebujem popolno pomoč.

Kar nas je doletelo v tem času, je grozno, a tudi ta virus nas ne bo premagal, če bomo »pridni«. Zahvala vsem zaposlenim, ki tako prisrčno in lepo skrbijo za nas, da smo vsi zdravi.  In še posebna zahvala vsem bolničarjem in bolničarkam za vso nego in skrb za mene, da sem lahko vedno dobre volje.

Imamo pa tudi v teh časih na razpolago fizioterapijo in fizioterapevta. Vsak dan namreč s sobnim kolesom prevozim okrog 7 km. Tako se fizioterapevt Žan pošali in me opozori, da ne bi slučajno šla preko meja občine.

V tej karanteni je najbolj boleče, da ne mine dan brez solz. Pogrešam svoje ljubljene – hčerko, sina z družinama, sestro, brata in prijatelje. Srčno upam, da bomo dočakali spremembe, a to je v božjih rokah in v našem najboljšem upanju.«

Veliko nam pomeni, ker tudi svojci opazite naš trud in prizadevanje. Veliko nam pomeni, da nam zaupate. Veseli smo bili, ko smo prebrali pismo hčerke našega stanovalca, g. Antona Mušič.

Spoštovani svojci, tudi vi ne pozabite na gibanje in pazite na svoje zdravje. Verjamemo, da boste ob koncu vseh ukrepov naše stanovalce popeljali na dolg sprehod ali izlet ter tako nadoknadili ves ta čas, ko smo vas močno pogrešali.

Estera Štante

Skip to content