A Decrease font size. A Reset font size. A Increase font size.

Obvestilo svojcem

2022-12-20T13:39:08+01:00

Spoštovani svojci,

s preteklim tednom smo vam ponovno omogočili stike z našimi stanovalci. Zavedamo se pomena socialnih stikov z bližnjimi, hkrati pa moramo dosledno upoštevati ukrepe in protokole, saj v domu še zmeraj biva približno polovica starostnikov, ki sodijo v rizično skupino in še niso okuženi z virusom  Sars-Cov-2. Tako dejavnosti v domu potekajo na način, da zavarujemo polovico stanovalcev pred okužbo, preostalim stanovalcem pa ponudimo čim boljše pogoje za vzpostavitev psihofizične kondicije. Zaposlili smo dodaten kader, ki pomaga pri oskrbi, prav tako pa smo pridobili pomoč študentov fizioterapije.

Obiski so pomembni, za dom pa vendarle predstavljajo dodatno tveganje. Na nas se je obrnilo nekaj svojcev, ki so izrazili skrb zaradi rahljanja ukrepov in obiskov.  Želimo zagotoviti obisk, ki bo varen tako za našega stanovalca kot tudi za vas, zato vas vljudno prosimo, da se držite vseh spodaj navedenih navodil.

  • Za obisk se naročite od ponedeljka do petka med 9.00 in 10.00 na telefonsko številko 051 344 918. V primeru, da trenutno ne boste mogli vzpostaviti stika zaradi več sočasnih klicev, bo vaša telefonska številka zabeležena in poklicali vas bomo nazaj.
  • Vaš obisk se prične pred vhodom v dom, kjer vam bo receptor izmeril temperaturo in boste podpisali izjavo o obisku, saj mora biti vsak vaš obisk zabeležen.
  • Prosimo, da imate ob obisku nameščeno zaščitno masko FFP2, ki si jo priskrbite sami. V primeru vstopa v rdečo ali sivo cono vam bomo zagotovili dodatno osebno varovalno opremo, ki jo prejmete pred vhodom v dom, kjer se tudi oblečete. Pri slačenju osebne varovalne obleke vam bodo pomagali zaposleni v rdeči coni.
  • Obiski med tednom potekajo od 10.00 do 12.00  in od 13.00 do 17.00, v soboto in nedeljo pa lahko zagotavljamo le manjše število obiskov. V domu poteka ob navedeni uri le en obisk, s čimer želimo preprečiti »križanje« različnih oseb in stanovalcev iz različnih enot. Obiske želimo zagotoviti vsem stanovalcem doma, zato boste do nadaljnjega lahko imeli obisk približno enkrat tedensko. Izjema so stanovalci, ki so po presoji domske zdravnice v terminalni fazi, torej v obdobju poslavljanja. V tem primeru boste imeli možnost pogostejših obiskov.
  • Priporočeni so obiski do 15 minut. Daljše trajanje bližnjega kontakta pomeni dodatno tveganje prenosa. Ravno zaradi tega obisk ne more trajati dlje kot 30 minut.
  • Lokacija obiska poteka glede na to, ali trenutno biva stanovalec v rdeči, sivi ali beli coni. Prav tako je obisk prilagojen glede na zdravstveno stanje stanovalca.
  • BELA CONA: V beli coni so nameščeni stanovalci, ki so preboleli covid-19 ali niso okuženi. Prav za slednje so obiski trenutno najbolj tvegani. Obiski pri teh stanovalcih potekajo v prostoru pri domski recepciji. Ob obisku imate nameščeno masko FPP2. Več svojcev je izrazilo skrb zaradi tovrstnih obiskov, saj stanovalec, ki ima prav tako nameščeno masko, zapusti oddelek in se giblje po skupnih prostorih. Zato priporočamo obiske, ki potekajo v domskem parku, kar pomeni, da pride obiskovalec skozi park do stanovalčeve sobe (balkon, terasa), vendar ne vstopi vanjo. Pri tem se vseeno vzdržuje priporočena razdalja 1,5 metra.
  • RDEČA CONA IN SIVA CONA: V rdeči coni so nameščeni stanovalci, ki so okuženi z virusom Sars-Cov-2. V sivi coni bivajo stanovalci, pri katerih obstaja sum, da so na ta virus pozitivni oz. da so okuženi. Vstop v rdečo in sivo cono je možen le pri stanovalcih, kjer se izvaja paliativna oskrba in so v obdobju poslavljanja. Pri tem prejme obiskovalec osebno varovalno opremo. Izjemoma omogočimo tudi obisk skozi steklo, kar pomeni, da obiskovalec stopi do steklene površine (okno sobe, steklena vrata pri izhodu v park), stanovalcu pa osebje pomaga, da se lahko s svojcem pogovarja po telefonu.

 

Vemo, da si želite daljše obiske in pogostejše obiske, vendar vas prosimo, da razumete, da je trenutno v domu še zmeraj 40 stanovalcev, ki so okuženi s Sars-Cov-2, in da je potrebno vzpostaviti ukrepe na način, da zaščitimo polovico vseh stanovalcev, ki niso okuženi. Vsak dodaten vstop v dom pa pomeni dodatno tveganje za prenos okužbe za stanovalce kot tudi obiskovalce.

Že dlje časa sprejemamo pakete za stanovalce. Po prejemu jih za 72 ur oddamo v karanteno, nato jih razdelimo naslovnikom. Glede na to vas prosimo, da ne prinašate hitro pokvarljive hrane. Paket, ki mora biti v dveh vrečkah, na katerih je čitljivo izpisano ime in priimek stanovalca ter datum oddaje, oddate na pripravljen voziček pred vhodom v stavbo ob določeni uri. Dostava paketov je možna vsak petek od 10.00 do 11.00 in od 16.00 do 17.00.

Pakete lahko dodatno prinesete v torek, 22. decembra, in v torek, 29. decembra, od 10.00 do 11.00 in od 16.00 do 17.00. Tako bodo lahko vaši svojci prejeli pakete za božič in novo leto.

Hvaležni smo za razumevanje večine svojcev. S svojimi besedami in pozornostjo nas dvignete. Vsako sporočilo, ki ga pošljete, predamo zaposlenim. Predvsem pa smo hvaležni stanovalcem, saj nas tudi oni spodbujajo in povedo, da so v življenju že toliko  prestali, da bodo zmogli tudi to preizkušnjo. In trenutna situacija je resnično preizkus za vse nas, koliko sočutja in empatije premoremo. Ne samo do svojega bližnjega, temveč do vseh stanovalcev in vseh svojcev, ki jih skrbi, da bo rahljanje ukrepov privedlo do novih okužb, ter tudi do vseh zaposlenih, ki v zelo zahtevnih in napornih pogojih požrtvovalno skrbijo za stanovalce. Zato naj zaključim z besedami enega izmed mnogih sporočil svojcev, ki smo jih prejeli: »Držite se in zdržite. Zavedam se, da je težko in da ste zaposleni tudi samo ljudje s svojimi skrbmi, strahovi in težavami.«

Obljubimo vam, da bomo za vaše svojce dobro poskrbeli. Zaupajte nam in nam pri tem pomagajte.

Vse dobro vam želimo.

Estera Štante,

vodja socialne službe

Skip to content